The Hobbit: When The Story Ends…

The Hobbit: When The Story Ends…

And though where the road then takes me,
I cannot tell
We came all this way
But now comes the day
To bid you farewell

I bid you all a very fond farewell

It was a very emotional song from Billy Boyd that ended the movie–“The Last Goodbye”. As his voice flew, a series of all the actors’ artist image appeared on the screen. The song didn’t only close “The Hobbit” movie, but also ended a long journey of Middle-Earth adventure that started 14 years ago.

I still remember that days of junior high school, moved between classes with thick Lord of the Rings novel in my bag, and a queue of classmates waiting to get their turn of reading the book. I have never really remembered whose book was that–somebody must has bought or borrow it somewhere–but the names, the places, the whole great story and imagination sparkled from the book has never lost from my mind.

Tonight, when I finished watching “The Hobbit: The Battle of the Five Armies”, I suddenly felt something is missing. No more Elves, Dwarfs, Wizards, Men, Hobbits, and even Orcs. No more Ring. No more Baggins, Shire, Rivendell, Lorien, Gondor, Rohan, Mordor, and those dreadful yet exciting journeys. When I saw “The Last Goodbye” video clip, I can’t even help to see those nostalgic scenes. The manly Viggo Mortensen I’ve been always fallen for, the cute-young Orlando Bloom, the elegant lady Liv Tyler, even the ‘unsayable’ Andy Serkis in his Gollum skin. This story is simply an everlasting legend.

J.R.R. Tolkien was a great man. But Peter Jackson is probably a greater man. If it wasn’t for him to re-live Tolkien’s book, then today’s generation may not have a chance to enjoy one of this great story in mankind.

This lost feeling is similar with the one I felt when watching the last Harry Potter movie. A bit too sentimental, but I’m sure all people in my generation who have grown up with these stories will feel the same thing. Yes, I should thank J.R.R. Tolkien and J.K. Rowling. Also Enid Blyton, Beatrix Potter, C.S. Lewis, R.L. Stine, and K.A. Applegate. And probably Agatha Christie and Conan Doyle too–though I’ve never read their books (not really a fan of detective novel). They are all great storytellers who have made up our childhood and teenagers life. I’m glad that we still had a chance to grow up with these imaginative stories–rather than robotic gadget today’s children play.

And not to neglect this, but it’s true that most of those great storytellers originated from Britain. I don’t know why but it seems that British people have distinctive talent in “words-manipulating-art”–literature, journalism, and that kind of thing. You see that Rowling was partly inspired by Tolkien. And Tolkien was a good friend of Lewis. And Blyton and Potter was kinda living in the same period. And finally, all of them may have inherited Shakespeare’s ingenuity (!) Oh God is unfair but seems that He streamed down this precious writing talent to British authors along with neverending rain He drained here :p

When you come to UK, you will see that many place of tourism destinations are part of a great story’s legacy. I was amazed to see flock of tourists in London’s King’s Cross, willing to pay 10 pounds just to get a picture in front of so-called “Platform 3/4”. And that a small house in Baker Street London can be transformed into so-called “Sherlock Holmes Museum” which created tourists queue along the road. And that a small coffee shop in Edinburgh can attracts many customers by simply claiming as the “birthplace of Harry Potter”–where J.K. Rowling first sit in to write her novel. Nevertheless, still I went to The World of Beatrix Potter in Bowness-on-Windermere to see a trail of Peter Rabbit’s garden.

A single shot for 10 pounds

A single shot for 10 pounds

Tourist queue along Baker Street

Tourist queue along Baker Street

 

Peter Rabbit's garden at Bowness-on-Windermere

Peter Rabbit’s garden at Bowness-on-Windermere

Now you can see how Britain can boost their tourism income by only using their fictional story’s legacy. Brilliant, isn’t it? Those imaginative stories can actually help to make up the real world to be as it is now. So again I put my highest respect to those incredible story-tellers. To be honest, they are one of the most influential men on earth. They moved people’s heart through words. They challenged people’s mind through imagination. They are, undoubtedly, the force of civilization…

 

Sepenggal Syukur di Awal Februari

Sepenggal Syukur di Awal Februari

Januari 2015 selesai sudah. Bulan yang super hectic. Padahal Lent Term baru berjalan 3 minggu (sekarang lagi masuk minggu ke-4)! Tapi semester ini emang bagaikan “diuber setan”. Senin – Jumat full kuliah, tugas, kerja kelompok, dan tidur 4 jam sehari di saat deadline menjelang. Apalagi nilai-nilai semester lalu masih kurang memuaskan. Saya merasa nggak berusaha semaksimal mungkin, dan banyak mainnya, banyak ngelamunnya, terus rada2 menyepelekan pelajaran gitu. Mungkin masih masa2 “bulan madu” pindahan ke Inggris ya. Tapi semester ini, di tahun baru ini, saya berniat untuk memperbaiki semuanya dan mencapai hasil maksimal.

Tentang kuliah. Saya suka Lancaster University. Suka sekali 🙂 Biarpun kampus ini baru berusia 50 tahun, tapi sudah bisa menduduki peringkat Top 10 UK, menyaingi universitas2 klasik yang sudah ratusan tahun. Kampus ini bernuansa modern, tapi sangat ramah lingkungan. Bukan, dia bukan kampus model kastil atau bangunan kuno ala Oxford. Lancaster University (LU) adalah dinding-dinding kaca, pintu-pintu otomatis, dan desain bangunan futuristik yang mengagumkan. Istimewanya, kampus ini seperti kota kecil. Ya, lokasinya yang jauh di selatan kota membuat dia harus berusaha memenuhi kebutuhannya sendiri. LU punya pembangkit listrik sendiri (dengan tenaga kincir angin raksasa), punya hotel dan bank sendiri, hutan dan lahan pertanian sendiri, ya coba bayangkan deh sebesar apa kampusnya. Dan kampus ini indah banget. I mean, serius indah banget. Karena lokasinya di pinggir kota (baca: desa), dia betul2 “kampus hijau” dalam arti sesungguhnya. Padang rumput yang super duper luas, berbatasan dengan lahan pertanian penduduk (dan padang biri2), kolam bebek, kontur jalan yang naik turun seperti bukit, pokoknya keren banget! Betul2 modernitas yang menyatu dengan alam :))

Autumn forest dan padang rumput di kampus LU

 

Saya mengambil jurusan MSc Entrepreneurship, Innovation, and Practice (MSc EIP). Maksudnya karena ingin belajar tentang UKM dalam perspektif global. Prodi ini berada di bawah Lancaster University Management School, fakultas andalan LU yang menduduki peringkat Top 4 UK. MSc EIP sendiri baru berjalan 2 tahun, tapi profesionalitas para dosen dan stafnya patut diacungi jempol. Total ada 12 modul yang saya ambil dalam 1 tahun. Nanti akan saya jelaskan terpisah mengenai apa saja yang saya pelajari di masing2 modul, yang jelas sangat menarik dan memberi perspektif ilmu pengetahuan yang baru tentunya 🙂

Ada 19 siswa yang tergabung dalam MSc EIP, dan karena kelas kecil ini kami semua menjadi sangat akrab. Saya menikmati berada di tengah2 mereka. Kami nggak cuma belajar kelompok, tapi juga sering hangout bareng di kala suntuk oleh tugas. Kita sampai hafal karakter masing2 and in some case, curhat galau sampe tangis2an :’) Nggak jarang satu sama lain bertengkar, apalagi kalau pas tugas kelompok, tapi semuanya selalu bisa kembali damai. Menarik mengamati berbagai macam karakter dari berbagai bangsa: India, Taiwan, Thailand, Rusia, Nigeria, Oman, Pakistan, Jerman, dan Indonesia. Kelas ini adalah salah satu hal terbaik yang saya miliki di Lancaster 🙂

MSc EIP Christmas dinner

Di luar kehidupan kampus, saya mengikuti beberapa klub seperti Green Lancaster, di mana kita menanam pohon dan berkebun twice a week, dan Lancaster ESTA (Ethical Small Traders Association), di mana kita bisa bertemu dan menjalin relasi dengan para pemilik UKM di Lancaster. Kota kecil ini sangat menyenangkan. Saya menyukai suasananya yang damai, penduduknya yang ramah, pemandangan yang memanjakan mata–semuanya. Williamson Park dengan Ashton Memorial-nya yang elegan, Lancaster Castle dan legenda para penyihir Bukit Pendle, sungai Lune yang membelah kota, juga Penny Street tempat belanja satu2nya.

Saya bersyukur tinggal di West Street, dan bertemu sahabat baik dari Ghana sebagai keluarga satu rumah. Saya bersyukur punya keluarga Indonesia di Prospect Street, “ciwi2” heboh yang selalu siap jadi tempat curhat (dan bergosip). Saya bersyukur ada rekan2 PPI Lancaster yang selalu punya acara masak bareng, nari bareng, jalan2 bareng–bikin nggak lupa dengan nuansa Indonesia. Saya bersyukur belajar di kelas MSc EIP, di kampus LU, di kota Lancaster yang saya cintai 🙂

Tiga puluh tiga hari di awal 2015 berjalan dengan memuaskan. Untuk saat ini, saya berharap bulan September tidak datang cepat2 🙂